In de jaren tachtig vindt in Nederland een bijzondere actie plaats.Een petitie voor het recht op vrije emigratie van Sovjet-Joden wordt ondertekend door meer dan 1 miljoen mensen. Het is één van de grootste solidariteitsacties die ons land ooit heeft gekend en die ook internationaal opzien baart.
Schrijfster en historica Aline Pennewaard gaat in deze film op zoek naar de initiatiefnemers van deze actie en ontmoet een aantal naar Israël geëmigreerde Sovjet-Joden,toentertijd jonge activisten of zogeheten ‘refuseniks’.
Vredesactivist Awraham Soetendorp, destijds het boegbeeld van het Solidariteitscomité, vertelt over de bijzondere acties van toen, die bijna 20 jaar duurden. In de film ontmoeten we bekende refuseniks: de hoogbejaarde Yosif Begun, die 12 jaar in Siberische werkkampen wist te overleven, Silva Zalmanson, die met een gekaapt vliegtuig uit de Sovjet-Unie probeerde te ontsnappen en het beroemde echtpaar Natan en Avital Sharansky. REBELLIE VAN DE HOOP geeft een uniek tijdsbeeld van de jaren 70 en 80, waarin de Koude Oorlog van toen zich soms in het heden angstaanjagend laat weerspiegelen.